Cursurile de bază de masaj includ foarte puține detalii despre cum ar trebui efectuat un masaj de drenare limfatică, când este recomandat un astfel de masaj, cum interacționează masajul cu mișcarea limfei în corp, care sunt efectele pozitive și mai ales contraindicațiile unui astfel de masaj.
Încă din anul 1654, sistemul limfatic a fost studiat de către danezul Thomas Bartholin în lucrarea „Vasa Lymphatica”, fiind primul care folosește termenul de „limfă”, denumind o substanță incoloră, din latinescul „limpidus”, care înseamnă clar. În cercetarea aceasta el menționează faptul că sistemul limfatic purifică corpul, reglează iritațiile și edemele. Începând de atunci, sistemul limfatic a primit mult mai multă atenție și considerație în rolurile sale din organismul uman. Drenajul limfatic a fost astfel utilizat ca formă de masaj pentru eficacitatea și utilitatea în susținerea funcționării sistemului limfatic, sistem ce mai ales în zilele noastre este deficitar și împiedicat de sedentarism și dezechilibrele alimentare. Totodată, drenajul limfatic s-a dovedit folositor și în cazurile în care s-a dorit evacuarea din corp a unor substanțe străine (precum izotopii de marcare sau a unor subtanțe metabolice neabsorbite), pentru combaterea apariției cicatricilor, reducerea edemelor, tehnicile manuale având randament mai mare chiar și decât aparatele profesionale.
Sănătatea este un element foarte important în viața noastră, dar trecând dincolo de material, prin masajul efectuat pentru drenarea limfei, se obține nu doar o stare fizică îmbunătățită, ci și o rafinare energetică datorită curățeniei interioare ce determină și o ridicare de vibrație a corpului, emanând frumusețe neîntinată de blocajele sau tensiunile din corp.
Vă aștept maseuri, cu bucurie, la Workshopul de Specializare în Masajul de Drenare Limfatică!
Namaste!