Partea buna a lucrurilor

Când privim o situație, un lucru, o persoană, un eveniment pentru prima dată, încercăm să despicăm partea bună de cea rea. În mintea noastră începe un proces de separare a ceea ce este mai preferabil şi ceea ce este mai puțin. Pornim o disociere între ceea ce ne dorim şi ceea ce se află în fața noastră, ceea ce am vrut să se întâmple şi ceea ce s-a petrecut.

Atunci când facem aceasta ne separăm și pe noi. Căci cum am putea vedea partea bună a lucrurilor, când avem momente de nu o vedem în noi? Faptul că greşim, nu înseamnă că nu mai suntem buni. Faptul că am spus ceva nepotrivit astăzi, nu anulează toate vorbele frumoase de ieri. Faptul că mâine te aşteaptă un eveniment nou, nu înseamnă că cele din trecut vor garanta insuccesul acestuia. Faptul că te simți prost astăzi, nu înseamnă că meriți să te simți așa de acum încolo.
Şi acum să venim cu exemple căci ele sunt cele mai grăitoare.
Dacă cineva te minte, primul lucru care îți vine în gând este cum de a îndrăznit, apoi că nu te respectă, că îți trădează încrederea, că nu-ți mai merită prietenia. Ce parte bună ar putea fi în această situație? Ce ar fi să admiri curajul celui care te-a mințit? Istețimea lor de a ține minte detaliile de exemplu, merită lăudată. E greu fiindcă nimeni nu vrea să fie păcălit sau dezamăgit, dar fiecare om în sinea lui vrea să facă bine, intenția oricui de bază este de a îmbunătății lucrurile, chiar dacă sunt folosite mijloacele nepotrivite uneori. Noi nu aprobăm mijloacele, dar judecăm şi omul pentru că le-a folosit. Astfel nu ne mai uităm mai departe de acolo. Însă adevarul nu-i aproape niciodată la suprafață într-un chip suferind, ci este ascuns şi doar cu răbdare poate ieși la suprafață.

Un alt exemplu ar fi să cunoști pe cineva nou. Experiențele negative par să fie mereu mai grăitoare decât cele pozitive inspirându-ți nesiguranța de a socializa. Dacă în schimb priveşti întâlnirea ca pe o oportunitate de a te cunoaște pe tine mai bine, s-ar putea să ajungi la concluzia că nu există destui oameni pe care să ajungi să-i cunoşti – pentru tine. Fiindcă cea mai importantă persoană din viața ta eşti Tu. Iar când afli acest adevăr, Tu devi cea mai interesantă persoană din viața ta. Nu-i aşa că ai vrea să cunoști această ‘cea mai interesantă persoană’ din viața ta? Acest lucru poate fi realizat prin două căi: prin meditație (sau introspecție către sinele interior) şi prin interacțiunea cu ceilalți oameni (sau exteriorizare a aspectelor interioare – ceilalți acționând ca oglinde). Meditația este încă un domeniu necunoscut, aşa că ne rămâne utilă socializarea, atât timp cât o facem cu profunzime.

Noi ar trebui să le folosim pe amândouă. Sunt două călătorii minunate către acelaşi loc. Către noi. Centrul nostru. Ființa noastră. Sursa a ceea ce suntem.

Trăind într-o lume pe care noi am ales-o şi construit-o duplicitară, ne vine greu să credem că putem să ne centrăm doar pe o neutralitate, pe o nerezinstentă, pe observabilitate. Să credem că fiecare lucru sau eveniment se întâmplă pentru „ceva mai bun”, atât timp cât nu se întâmplă pentru noi este dificil. Dar este imposibil?

Este imposibil să nu vedem noi tot rostul lucrurilor? Iar aceasta să fie un lucru bun?
Este imposibil să fim în siguranță şi dacă nu încercăm să controlăm noi totul?

Lucrurile mari sunt săvârşite cu ajutorul multor lucruri mici. Astfel că o idee măreață de a vedea partea bună a tuturor lucrurilor/evenimentelor şi oamenilor începe prin micile exerciții zilnice de observare a părților bune din cele rele.
S-a vărsat cafeaua pe jos? Poate corpul nu avea nevoie de atât de multă cafea în dimineața aceea.
Taxi-ul durează mult până apare? Poate trebuie să întâlnești pe cineva cu care nu te-ai intersecta dacă nu ai întârzia.
Cineva te-a certat pe nedrept? Bucură-te că ai ajutat aceea persoană să se descarce mult mai blând decât ar fi făcut-o pe cine chiar era supărată.

Zilnic ni se arată exemple peste exemple de comportamente pe care noi le implementăm față de evenimentele ce ni se transpun înaintea noastră. Şi zilnic avem noi şanse de a ne îmbunătăți și corecta atitudinea noastră față de noi, de ceilalți şi de viață.

Fă un pas mic spre tine zilnic. E de ajuns.

Eiron.

Shopping Cart