De ce au nevoie femeile gravide de masaj? Și de ce după naștere?
Cel mai important argument este acela că întreg ecosistemul celular al corpului se modifică pentru a susține integrarea și dezvoltarea fătului în cele mai bune condiții. Aceste cele mai bune condiții de cele mai multe ori sunt în detrimentul mamei:
* nutrienți necesari vieții sunt redirecționați spre sarcină conducând la suplimentarea hranei și astfel creșterea în greutate;
* faptul că direcționarea resursele primează în folosul evoluției fătului, organismul femeii nu poate menține un echilibru constant, de unde și căderile bruște emoționale și fizice (în același fel resimțim cu toții atunci când suntem răniți pentru a ne regenera – corpul femeii își îndreaptă întreaga atenție spre uter);
* dezechilibrele interioare conduc la dezechilibre structurale din straturi în straturi: piele, tendoane, mușchi, articulații, oase. Deși oasele sunt puternice, slăbiciunea generală se va resimți până la ele.
Pentru a susține și menține această fină armonie dintre două suflete care ocupă temporar același corp, masajul vine în ajutor, cu mângâieri ușoare sau presiuni potrivite pentru a mișca energia stagnantă sau acumulată în exces, din zonele dureroase ori din zonele care necesită atenție și drag.
După naștere, corpul femeii izbăvitor din urma unei grele încercări, va căuta multă odihnă, energie caldă și relaxare, iar masajul va urmări aceste aspecte în primele luni după naștere. După ce și-a recuperat o parte din puteri își va putea orienta atenția spre restructurare. Aici se poate interveni cu masaj de recuperare, gimnastică, refacere a tonusului și aspectului pielii, reglare hormonală și de somn.
Dacă sunteți maseuri, haideți să practicați și să vă însușiți un set de abilități și manevre care să vă fie instrumente de sprijin și ușurare pentru femeile dragi care suportă sau au dat naștere recent.
Să fie de folos în lumină!